GADA ATSKAITE 2010: Albumi (3. daļa)

Pēdējās 2010. gada stundas. Audio sistēmā dārd “Mogwai” jaunais albums un tulīt uz karstām pēdām jau varētu ķerties pie 2011. gada albumu sistematizēšanas… Nē, nē, nē… Jaunā gada danči, “The Flaming Lips” Oklahomas koncerta tiešraide, “NHL Winter Classic”… Turpmākās stundas paredzētas pasaules labākajai izklaidei. Lūdzu, dzeram ar mēru! Un, atceroties šo un šo, pieliekam 2010. gadam treknu punktu!

20. Beach House – Teen Dream
020

Viktorija Legrānda un Alekss Skallijs līdz “Teen Dream” ir apzinīgi un uzcītīgi gājuši. Un viņiem izdevies apskaužams rezultāts – sapņaina, ļoti romantiska mūzika, kurai grūti pat vēsturē atrast kaut ko līdzīgu. Albuma fināls gan vēl joprojām nepārliecina…

19. Owen Pallett – Heartland
019Zaudējis cīņu ar videospēles “Final Fantasy” radītājiem, Ouvens Palets tagad ir vienkāršī Ouvens Palets. 2006. gada albums “He Poos Clouds” tā laika kontekstā šķita uzdrīkstēšanās un atteikšanās no liekiem elementiem, kas parasti turpina dominēt dziesminieku mūzikā. “Heartland” ir solis pakāpienu augstāk – četru gadu laikā vijoles meistars ir iemācījies no sava vienīgā instrumenta izvilināt arī ritmus un negaidītas skaņas. Arī saldi sērīgās melodijas turpina aizraut!

18. Duffy – Endlessly
018Alberta Hemonda vecākā un “The Roots” pavadījumā, viena no aizvadīto gadu veiksmīgākajām debitantēm iesoļo nākamajā līmenī. Dziedātājas balss patikšana vai nepatikšana ir gaumes jautājums, taču nav iespējams noliegt, ka “Endlessly” ir perfekti izpildīts popmūzikas ieraksts līdz pat pēdējai niansei. Starp citu, tajā joprojām netrūkst arī satriecošas dziesmas!

17. Magnetic Man – Magnetic Man
017Britu dabstepa smagsvara producenti Benga, Skream un Artwork radījuši pirmo mēģinājumu bez banalitātēm žanru aizvest tālāk par Kroidonas pagrabiem vai dīvainiem radio šoviem. “Magnetic Man” pirmais ilgspēlējošais ieraksts ir lielisks iemesls, lai piektdienas vai sestdienas vakarā paliktu mājās un ballītes atmosfēru radītu pat nepakustoties. Tās ir trīs dižgaru pārdomas par laiku, par elektroniskās mūzikas vēsturi un vēsmām, kas gaidāmas nākotnē!

16. Pantha Du Prince – Black Noise
016Lēnām un neuzkrītoši Vācijas elektroniskās mūzikas galvaspilsētas titulu sāk pārņemt Hamburga. Minimālā tehno producents “Pantha Du Prince” radījis veselu mikrokosmosu, kura atsvešinātajā vidē atrodas vieta dziļām pārdomām, pastaigām tumšā naktī un ļoti viegliem un atmosfēriskiem bītiem. “Black Noise” atgādina par sajūtām, kas pirmo reizi pārņem klausoties “The Last Resort” vai “Untrue”. Sajūtām, kas parasti raksturīgas tikai elektroniskās mūzikas šedevriem!

15. Eels – End Times / Tomorrow Morning
015a015bNoslēdzot triloģiju par ilgām, zaudējumiem un brīvību, Marks Olivers Everets 2010. gadā laiž klajā divus albumus. Gada sākuma iznākušo akustisko “End Times” daži žurnālisti pat nosauks par vienu no vēsturē spēcīgākajiem šķiršanās albumiem – Everets ģitāras pavadībā dzied akustiskas dziesmas ar ļoti skumjām lirikām. “Tomorrow Morning” ir atgriešanās tajā pasaulē, kas tika pamesta pirms desmit gadiem albumā “Daisies Of The Galaxy” – kopā ar naivām popdziesmām un smeldzīgiem stīgu motīviem “Eels” diskogrāfijā nu atrodami par diviem ierakstiem vairāk!

14. Stars – The Five Ghosts
014Kanādas supergrupa “Stars” piedāvā ļoti patīkamu rokmūzikas un diskopopa krustojumu, kura tematika īsti nepiestāv nevienam no žanriem. Taču “The Five Ghosts” organiski klausītājam liek sekot katrai dziesmai un jau pēc maza mirkļa tām visām sākt dungot līdzi. Kā “Stars” joprojām izdodas būt praktiski neatpazītiem pārējā pasaulē, ir liela un neizskaidrojama mīkla!

13. Die Antwoord – $o$
013

Pasaulē figurē vairākas “$o$” versijas un pazīstamākā no tām pieejama zemas kvalitātes “mp3”, ko grupas menedžments izplatīja internetā, aizsākot “Die Antwoord” fenomenu. Šoreiz grupas mistiskā parādīšanās nav attaisnojusi komerciālas cerības, daudziem aizvien nav jausmas, ka veikalā nopērkamais “$o$” ir no jauna smalki pārmiksēts un skan vēl satriecošāk! Jebkurā gadījumā Dienvidāfrikas hiphopreiva invāzija ir sākusies un neviena spēkos kādu laiku nebūs to apturēt! “Die Antwoord” joprojām sola iznīcināt visu Los Andželosā štancēto popmūziku, taču daudz svarīgāk ir aptvert, ka no zināmām detaļām Nindža un Jo Landī ir radījuši nebijušu skanējumu, kas pagaidām aizvien ir unikāla un nepārspējama grupas vizītkarte!

12. The Chemical Brothers – Further
012Pēc piecpadsmit gadiem, sešiem albumiem un atskārsmes, ka “Daft Punk” mūsu laiku ietekmīgākā elektronikas ansambļa konkurencē viņus ir pārspējuši, Eds Simons un Toms Roulends radījuši nelielu revolūciju. Paši ņēmuši rokā instrumentus, atteikušies no vokālajiem viesiem, “The Chemical Brothers” ierakstījuši bezmaz labāko albumu savā karjerā! Eksplozīvu deju mūzikas vulkānu, kas asociatīvi drīzāk atgādina rotaļas ar “Led Zeppelin” vai agrīno “Pink Floyd” rēgiem, nevis 90. gadu brīvajiem reiviem!

11. Rufus Wainwright – All Days Are Nights: Songs For Lulu
011Pusi no mūžīgās koncertturnejas, Rufuss Veinvraits ir aizvadījis viens pats ar klavierēm. Joprojām populārs ir uzskats, ka tieši šādi viens no talantīgākajiem mūsdienu dziesminiekiem un komponistiem izklausās vislabāk! Beidzot laiks pienācis Rufusa duetam ar klavierēm arī ierakstā. “All Days Are Nights” prasa pacietību, it īpaši mirkļos, kad Veinvraits izdzied operas “Prima Donna” finālu vai Šekspīra sonetus, kas komponēti kādam vācu teātrim. Taču albuma ievadā un izskaņā atrodamas mūziķa skumjākās un personiskākās dziesmas, kādas jebkad esam dzirdējuši. Albums veltīts Lulū – februārī mūžībā aizgājušajai dziedātāja mātei!

10. Janelle Monae -The Archandroid
010Pārņemta ar Frica Langa “Metropolis” vēstījumu, jaunā soula dīva Monē ieraksta debijas mūziklu, kurā pati kļūst par labā un ļaunā mūžīgās cīņas tiesnesi. Pirmā mirkļa iespaids, ka Monē ir jauna Ališas Kīsas vai Bejonsī tradīciju turpinātāja, ir maldīgs. Apzinājusi vērienīgu un ļoti dažādu muzikālo ietekmju sfēru, jaunā mūziķe ir uzbūvējusi albumu, kura žanriskā piederība aizsniedzas daudz tālāk par mums zināmās melnās mūzikas robežām.

9. The Tallest Man On Earth – Wild Hunt
009Daudzi pirms Kristiāna Matsona ir centušies atgriezties sešdesmito gadu pirmajā pusē, no jauna interpretējot Boba Dilana protesta un mīlestības dziesmu stilistiku. Taču tikai 2010. gadā kādam jauneklim no nezināma Zviedrijas ciema ir pieticis dūšas neapstāties un ierakstīt savas dziesmas agrīnā Dilana manierē, nekaunoties no salīdzinājumiem, kas ir neizbēgami. Kopā ar atziņu, ka Matsons ir arī ļoti talantīgs dziesmu autors, seko galvenais secinājums – ko šādu pasaule jau sen bija gaidījusi un nu ir novērtējusi!

8. The Radio Dept. – Clinging To A Scheme
008Malmes žanru jaucējiem un eksperimentētājiem “The Radio Dept.” vismaz vienā topā šogad izdevies uzvarēt Skandināvijas sīvajā konkurencē. Sapņu popmūzika, kas šķiet sarakstīta pirms daudziem gadiem, iedarbojas ar jau sen pārbaudītām Zviedrijas alternatīvās mūzikas kvalitātēm. Tā ir bezgalīgi gaiša un ļauj ticēt, ka pēc šāda ieraksta noklausīšanās, ar klausītāju jau tulīt pat notiks kaut kas ļoti, ļoti īpašs un neaprakstāms!

7. Band Of Horses – Infinite Arms
007Pēc diviem lieliskiem albumiem, Sietlas “Band Of Horses” nonākuši pie secinājuma, ka “americana” melnholijai robežu praktiski nemaz nav. “Infinite Arms” ir liecība nobriedušas grupas spējai atstāt iepriekš sacerēto pagātnē un doties tālāk ar bezgalīgi skaistiem aranžējumiem, melodijām un tekstiem. Ja ir kāds albums, kas 2010. gadā ir pildīts ar īpaši lielos daudzumos koncentrētu mīlestību pret mūziku un pasauli kopumā, tad tas noteikti ir “Infinite Arms”!

06. Four Tet – There Is Love In You
006Kjerana Hebdena skaņu pasaulei, kurā valda tikai viņam vienam saprotama kārtība, aizvien nav uzradušies konkurenti. Pavisam citu žanru mūzikas idejas “Four Tet” jau atkal ietērpis minimālas elektronikas skanējumā, radot intīmu un ļoti patīkamu skaņu celiņu arī gada drēgnākajām un tumšākajām dienām. “There Is Love In You” savā ziņā ir vienkāršākais “Four Tet” darbs, taču tā radītajā atmosfērā ir vēlme atgriezties tik bieži, kā vēl nekad līdz šim!

05. MGMT – Congratulations
005Sagadīšanās vai apzināts solis – kāda gan tam tagad vairs ir nozīme. “MGMT” šogad izdod vēlvienu debijas albumu, jo “Congratulations” nav nekā kopīga ar hipsteru bībeli “Oracular Spectacular”. Izmantojot instrumentus un idejas, kuras aizņēmušies maz zināmā un senā mūzikā, Bruklinas superzvaigznes dodas atpakaļ bērnībā, lai rotaļātos gan ar melodijām, gan dziesmu uzbūvi, gan ar klausītāja asociācijām! “Congratulations” ir neprognozējams tīrradnis! Lieliskas grupas talanta pierādījums!

4. Vampire Weekend – Contra
004Nesarežģījot neko, Ņujorkas “Vampire Weekend” uzvar atkal! Uzvar ar saulainām melodijām, lieliskiem tekstiem, piedevām vēl pastiprinot debijas albumā dzirdēto enerģiju! Gada sākumā “Contra” uz mirkli liek apjukt. Pēc divpadsmit mēnešiem tas ir hītu pārpilnības rags, kuru vēl daudzu gadu garumā spēlēt lielā skaļumā viesībās, bāros un automašīnās!

3. Gil Scott-Heron – Im New Here
003Nav it nekas jāzina par Džila Skota Herona līdzšinējo dzīvi un piedzīvojumiem, lai sajūsmā atliktu visus ieplānotos darbus un lieku reizi noklausītos “I’m New Here” pilnā garumā, bez pārtraukuma. Dzejoļu grāmatu, hiphopa un fanka abstraktu versiju, kuru caurstrāvo mākslinieka dzīves pieredze un atziņas! Dzirdamajam nav nekāda sakara ar visu pārējo mūziku, ko lietojam ikdienā un tieši tas, šķiet, “I’m New Here” padara par vienu no īpašākajiem gada albumiem.

2. Flying Lotus – Cosmogramma
002Ierakstījis mūsdienu eksperimentālās elektronikas bībeli “Los Angeles” un, līdz ar to uzklonējis sava rokraksta kopētāju armiju, Stīvens Elisons astrālajos sapņos un dīvainos medikamentos atradis sevi no jauna. “Flying Lotus” ir tipiņš, kuram patīk zīmēties, taču par nelaimi skauģiem, viņš ir ģēnijs. Laikā, kad pārsteigumi šķiet vairs nav iespējami, “Cosmogramma” piesaka jaunu definīciju mūzikai kā skaņu kopumam. Izrādās var arī tā. Izrādās var arī šādi. Izrādās pie tā visa var arī dejot! Rezultāts ir viens no desmit svarīgākajiem elektroniskās mūzikas albumiem pasaules vēsturē, ar kuru turpmāk tiks salīdzināti visi, un kuru vēl ilgi pēc mums cilvēki klausīsies ar patiesu apbrīnu!

1. Arcade Fire – The Suburbs

0011. septembra vēlā naktī, kādā nakts lokālā, viens šaubīgs tipiņš paziņoja: “The Suburbs” ir labākais, kas ierakstīts kopš “Queen Is Dead”. Tipiņam patīk šad un tad mētāties ar pārspīlējumiem, taču Monreālas muzikālā ģimene ir beidzot ierakstījusi bezierunu šedevru. Gluži kā iepriekš, konceptuālu albumu, kas šoreiz ir daudz plašāks gan muzikālo domu lidojuma augstumā, gan hronometrāžā! Mūzikas vēsturē svarīgi ieraksti parasti mums spēj pastāstīt par laikiem, kuros neesam dzīvojuši – ne mirkli nešaubos, ka “The Suburbs” paliks kā lieliska liecība par 2010. gadu. Noķēruši globālās sabiedrības skumju esenci, apvienojumā ar lipīgām melodijām, Batleru pāris runā ar mums un par mums tik tieši, kā šodien to nemāk izdarīt neviens cits. “The Suburbs” ir arī “Arcade Fire” biļete uz stadioniem un arēnām. Un pēkšņi izrādās, ka bažas par cilvēces degradāciju ir stipri pārspīlētas! Viena no pasaules populārākajām grupām var spēlēt arī lielisku un gudru mūziku. Un to, dārgie draugi, mēs jau sen bijām pelnījuši!

Un tagad – šampanieti studijā!
Lai fantastiski albumi 2011. gadā! Laimīgu!

0 0 vote
Article Rating
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kristapha
13 years ago

Mirklī, kad klikšķināju uz linku, zināju, ka tas būs Arcade Fire – The Suburbs. Priekā! Un radošām idejām pilnu 2011. gadu, Tom.

Aiga
13 years ago

Pirmā vieta nepārsteidz! :) Hip hip urraaa, gaidam 2011to ar muzikāliem pārsteigumiem un ne tikai! Priekā!

linda
linda
13 years ago

tiešām nepārsniedz.
neapšaubāmi gads ir bijis labs

Atis Žagars
13 years ago

“The Suburbs” man pirmoreiz “aizgāja”, kad nedaudz iedzēris viskiju pastaigājos pa dzimto, tik ļoti mīļo, bet līdz nepazīšanai pārvērsto Jūrmalu un pie sevis dungoju “Ready To Start”. Aizgājis mājas, uzlicis vēlreiz CD, nonācu pie līdzīgām atskārsmēm, kādas paudis “viens šaubīgs tipiņš”. Ģeniāli, vienkārši un skaisti – tas nemaz nav tik viegli, ko tādu radīt. P.S.Nepatīkamākie pārsteigumi Top 20 ir Duffy, Magnetic Man & Band of Horses (manuprāt, pirmajam un trešajam jūtami vājāki albumi par iepriekšējiem; otrā debija ne tuvu nav labākais, ko dabsteps šogad piedāvājis), bet prieks, ka 20. un 1.vieta mums ar Tomu sakrīt par 100%. :) PRIECĪGU JAUNO!… Read more »

Pakluso
Pakluso
13 years ago

biju absolūti pārliecināts par Cosmogramma uzvaru, bet patīkami pārsteidza Magnetic Man! Bet vispār, paldies par jaunumiem!

aha
aha
13 years ago

Pilnīgu piekrītu par The Suburbs.

inga
inga
13 years ago

TOP 10 gadnrīz perfekts! (izņemot 2.vietu gan). Par pārējo TOP – paldies par dažiem interesantiem jaunumiem!

Bāliņš
13 years ago

Joanna newsom prasījās kādu solīti augstāk, bet tā jau ne vainas =]

Laura
Laura
13 years ago

Kā jau te daudzi teikuši, 1. vieta nav pārsteigums :) Viss top10 liekas ļoti adekvāts.
Bet ļoti nopriecājos, topā redzot Stars. Tiešām netaisni nenovērtēta un nepamanīta grupa, un albums “The Five Ghosts” to uzskatāmi pierāda.